Haber

Bakan Özhaseki: “Yıkılan şehrin merkezlerini tarihi dokusuna uygun yapacağız”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kabine Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada, “Yıkılan şehrin merkezlerini tarihi dokusuna uygun olarak inşa edeceğiz. Meydanın dışındaki güvenli yerlere Yerinde Dönüşüm projemizle vatandaşlarımız her aşaması Bakanlığımızın kontrolünde olacak kendi konut ve işyerlerini yapacak.”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen Kabine Toplantısı’nın ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Sarsıntılı bölgelerdeki kentlerin yeniden yapılandırılması hakkında bilgi veren Bakan Özhaseki, başta Hatay, Malatya ve Adıyaman olmak üzere kent merkezlerinin yeniden yapılanma ve yapım çalışmalarının başladığını bildirdi.

“Hatay’da 36 bin kişi ev için başvurdu”

Bakan Özhaseki, ‘Yerinde Dönüşüm Projesi’nin vatandaşlardan yoğun ilgi gördüğünü belirterek, “Yerinde Dönüşüm sayısı 92 bin 764. Telefonumdaki uygulamadan hangi ilde kaç başvuru yapıldığını anlık takip edebiliyorum. Bir de Hatay’a bakalım, 36 bin kişi konut başvurusu yaptı, 5 bini ticari, 41 bine yakın” dedi.

“Yıkılan şehrin merkezlerini tarihi dokusuna uygun olarak inşa edeceğiz”

İnşaatların başladığını da sözlerine ekleyen Bakan Özhaseki, Cumartesi günü Malatya’da projenin ilk temellerinin atılacağını belirterek, “Hatay’da Antakya merkezi yıkıldı. Adıyaman’ın merkezi yıkıldı, o merkezleri yeniden yapıp yapacağız. Malatya’nın bakırcılar çarşısının bulunduğu meydan projesinin temelini atacağız ve vatandaşların yerinde dönüşümü için hazırlıklarımıza başlayacağız.” Vatandaşlarımız, Bakanlığımızın denetiminde olacak bir süreçle kendi konut ve işyerlerini yapacak. Bu zamana kadar rezerv alanlarda çalışma başlatılmış ancak kent merkezlerinde zemin etüdü yapıldığı için herhangi bir inşaat faaliyetine başlanmamıştı. Şimdi şehir merkezlerimizde zemin etütlerinde ilk kazıyı vurarak bismillah diyoruz. Yerel bölümü en az 140 alt bölümün olduğu kent merkezlerini canlandıracağız” dedi.

“Depremden etkilenen kent merkezlerinde imar projeleri hazır”

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerden etkilenen kent merkezlerinde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aktaran Bakan Özhaseki, imar projelerinin hazır olduğunu bildirdi. Bakan Özhaseki şu ifadeleri kullandı:

“Yerel mimari dokunun korunduğu güvenli merkeze yakın inşaat faaliyetlerine başlayacağız. Mimari tasarımlara örnek olacak örnek binalar ve konutlar yapacağız. Hatay’da merkezde de inşaata başlıyoruz. Maksimum 5 katlı olacak ve zemini +4 katı geçmeyecek.

“Uluslararası toplumdan yardım isteyenler var”

Uluslararası camiadan deprem bölgelerinde yardım ve destek vermek isteyenlerin olduğunu sözlerine ekleyen Özhaseki, “Suudiler de depremzede kardeşlerimiz için ev yapmak istiyor. Biz de bunun için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Özbekistanlı kardeşlerimiz de depremzede kardeşlerimiz için 400 konut yapmak istiyor.

“İstanbul’da kentsel dönüşümü nasıl yapacağımızı 1-2 ay içinde netleştirmiş olacağız”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak İstanbul’un kentsel dönüşümü için özel hazırlıklar yaptığını ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi dahil 39 ilçenin katıldığı toplantının devam ettiğini belirten Bakan Özhaseki, büyükşehir bilim insanlarıyla çalıştıklarını söylüyor. Herkes bir şey söylüyor, bu doğru. “Sonra çalışma kümesi oluştur dedik. Bakan Yardımcımızla görüşüyorlar. AK Parti’de çalışma kümelenmesinde çok güzel dönüşümler var ama CHP’de yok. İnsanları ‘davet et’ dedim. Çalışan kümeyi doldurun dedim. Bu çalışma 1-2 aylık bir kayıptır. 1-2 ay içerisinde İstanbul’da kentsel dönüşümü nasıl yapacağımızı netleştirmiş olacağız. Onları dinlemeden düşündüğümüzü yaparsak mırıltılar çıkar. Umarım katkıda bulunurlar, hepsini davet ettik. Fikirlerini alıp yol haritasını belirleyeceğiz” dedi.

İstanbul’un kentsel dönüşümü için düzenlenen toplantıya İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da davet edildiğini belirten Bakan Özhaseki, “Kadrolarını gönderdiler, kentsel dönüşüm gruplarını gönderdiler, yol haritası çıkınca liderleri davet edip açıklayacağım. Çünkü onların siyasi bir dili var. Onlara daha önce birkaç kez söyledim; daha önce birkaç kez söyledim; depremin üzerinden rastgele bir şekilde liderleri arayacağım, depremin üzerinden siyaset olmaz, siyasi çıkar elde edeceğim” dedi. gelişigüzel bir şekilde meydana gelen sarsıntılardan, “Bakanlıkta mutlaka bir çalışma grubu olacak. Dediğim gibi 39 ilçe var İstanbul Büyükşehir ve AFAD. İstanbul Valiliği’nde var, hepsiyle birlikte çalışmalarımızı yürüteceğiz. Biz oradaki çatı kuruluşuz. Burada bir yol haritası çizmeye çalışacağız, 3-4 hafta sürer; Bundan sonra belli olur” dedi.

“Kiralarla ilgili devletimiz gerekli düzenlemeleri yapıyor”

Konut kiralarındaki artışı durdurmanın tek yolunun konut arz fazlası meselesi olduğunu vurgulayan Özhaseki, “Arz-talep istikrarında talep lehine bir dengesizlik olursa fiyatı orada tutmakta zorlanacaksınız. Doğal olarak fırsatçılar var. Hükümetimiz gerekli düzenlemeleri yaptı, yapıyor. Arzı artırıp arz-talep istikrarını sağlayacağız.” – ANKARA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu