Haber

Son Dakika: Ateş yerine dönen Sudan’da ordu ile Hızlı Destek Güçleri arasında 24 saatlik ateşkes sağlandı

iç savaşa sürüklendi Sudan Türkiye’de ordunun isyancı ilan ettiği Hızlı Destek Güçleri (HDK) üyeleri ile ordu arasında çıkan çatışmalarda 24 saatlik ateşkes ilan edildi. Sudan ordusu bugün saat 18.00 itibariyle uluslararası tarafların önerdiği 24 saatlik ateşkes çağrısına uyacağını açıkladı.

185 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Sudan Özel Temsilcisi Volker Perthes, Ordu ile Hızlı Destek Güçleri (HDK) arasında çıkan çatışmalarda 185 kişinin hayatını kaybettiğini, 1800’den fazla sivil ve askerin yaralandığını açıkladı. Sudan.

“ÇATIŞMAYI HEMEN SONLANDIRIN”

Perthes, New York’taki BM binasında video konferans yoluyla gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumartesi sabahı başlayan çatışmaların devam ettiğini kaydeden Perthes, Sudan halkının temel ihtiyaçlarını karşılamasını sağlamak amacıyla birkaç saatliğine çok kısa süreli ateşkes konusunda anlaştıklarını bildirdi. Perthes, “Her iki tarafı da çatışmayı derhal sona erdirmeye ve yardım çalışanlarına erişimi kaldırmaya çağırıyoruz. Her iki taraf da BM kuruluşlarını, büyükelçiliklerini ve tıbbi tesislerini korumalı. Çok ciddi ihlaller yaşanıyor.” konuşmuştu.

NE OLDU?

Sudan’ın başkenti Hartum’da ve çeşitli kentlerde 15 Nisan sabahı Sudan ordusu ile paramiliter STK arasında silahlı çatışma çıktı. Ordu ile HDK arasında, “HDK’nın orduya tam katılımını” öngören askeri güvenlik reformu konusunda son aylarda yaşanan çekişme sıcak bir çatışmaya dönüşmüştü.

SUDAN’DAKİ ÇATIŞMANIN ARKASINDA

Ekim 2021 darbesinden bu yana Sudan, çatışmanın merkezinde iki askeri yetkilinin bulunduğu bir generaller kurulu tarafından yönetiliyor. General Abdulfettah al-Burhan, silahlı kuvvetlerin başı ve ülkenin fiilen devlet lideri. Onun yardımcısı, Hızlı Güçlendirme Kuvvetlerinin (RSF) lideri General Mohamed Hamdan Dagalo’dur.

Bir paramiliter güç olan Hızlı Destek Güçleri (RSF) üyeleri ve askerler savaşırken, başkent genelinde kilit stratejik noktalarda çatışmalar yaşanıyor. RSF’nin 100.000’den fazla gücü, ordu için kritik bir tehdit oluşturuyor. RSF ayrıca birçok insan hakları ihlaliyle de suçlanıyor.

BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Sudan’daki durumu kapalı oturumda ele aldığını açıklayan Perthes, çatışmanın hemen ardından Konsey’in yazılı açıklamasını memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Perthes, BMGK’nin sağladığı birliği korumasının değerli olduğunu belirterek, Konsey ve bazı komşu ülkelerin çatışmayı sona erdirmek için nüfuzlarını kullanacaklarını düşündüğünü ifade etti.

haber-siverek.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu