Haber

Depremde hayat kurtaran İsrailli teğmen: Türkler harika insanlar

DEPREM bölgesinde 19 kişiyi enkazdan kurtaran İsrail arama kurtarma grubunda görevli misyoner Hila Levi, “Türkler harika insanlar. kendi içinde takdire şayan bir şey. Umarım güçlü kalırlar.”

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından İsrail’den 450 kişilik bir ekip bölgede arama kurtarma çalışmalarına katıldı. İsrail ekibinin kurtarma çalışmalarına katıldığı enkazda 19 kişi sağ olarak kurtarıldı. Ekipte yer alan İsrailli kadın görevliler, Kahramanmaraş’ta enkazı kaldırmaya çalışırken yaşadıklarını anlattı. Teğmen Zohar Lupatin, “Heyete katılacağım bilgisi bana verildiğinde çok fazla sorumluluğum ve hayat kurtarma şansım olduğunu anladım. Yıkılmış bir binaya geldik, çok dengesizdi. Bizimle aynı bölgede çalışan Türk kurtarma ekibi.Enkazda kalan şahısları bulmak için saatlerce uğraştık.Harika ve ilham verici bir şekilde bizimle tam bir işbirliği içinde çalıştılar.Çalışmalar boyunca bir şeyler oldu, bir düdük, Şehrin ana caddesi sessizliğe davet edilerek sessizliğe büründü. Arabalar durdu, bütün insanlar durdu, herkes tamamen sustu. Enkazdan sesler işiterek enkaz altından sağ kalanları bulmaya çalıştılar. “Çok çalıştılar. Canlı ve güçlü bir deneyimdi. Türk halkının başına gelen trajik felaketten duyduğum üzüntüyü paylaşıyor, daha iyi günler görmesini temenni ediyorum.”

‘Bize karşı çok cömert davrandılar’ Teğmen Hila Levi, “Komutanım heyete katılmak isteyip istemediğimi sordu, ilk cevabım net bir ‘evet’ oldu. Hayat kurtarmak ve görevimizi yerine getirmek her kurtarıcının hayalidir. Zor bakışlarla karşılaştık.Depremden bir dakika sonra insanlar ağlamaya başladı.İçinde bulunduğu durumu anlamak zordu.Bir zamanlar molozların altından sadece küçük bir ses duymayı umarak başka bir hayatı kurtarmak için başka bir işaret bulmayı umuyorduk. Türkler mükemmel insanlar, depremden dolayı verecekleri çok az şey olmasına rağmen, cömert olmaları ve bize saygı duymaları başlı başına takdire şayan. “Umarım güçlü kalırlar, hepimiz onların yanındayız ve destekliyoruz” Yüzbaşı Linoy Dimri de olağandışı bir deneyim yaşadığını belirterek, “Gerek ağır yıkım gerekse çevre ve eylemler açısından orada yaşananları hiçbir kelime, fotoğraf veya görselin açıklayabileceğini düşünmüyorum. Saldırı sırasında alınan.”

9 yaşındaki çocuğu 120’nci saatte enkazdan çıkaran ekipte yer aldığını belirten Dimri, “120 saat enkaz altında kaldıktan sonra kurtarabildik. Bir çocuk sesi duyduk.” , ‘imdat’ çığlığı ve aşağıda hayat olduğunu bilmek çılgınca ve akıl almaz bir deneyim.Yaşadığım bir diğer güçlü durum da tek bir ıslıkla alanın susturulmasıydı.Bir davetle tüm alan sessizleşti.Herkes Enkaz altından bir ses çıkarsa onu kurtaralım diye hareketsiz durduk. Heyete katılmayı teklif ettiklerinde tabi ki hiç tereddüt etmeden ‘evet’ dedim. “Bu benim görevim ve bu yüzden arama kurtarmaya katıldım. hayat kurtarmak için birim.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu