Haber

Senegal’de Muhalefet Liderinin Gözaltına Alınmasının Ardından Mobil Veri Bağlantısı Kesildi

Senegal’de muhalefet lideri Ousmane Sonko’nun gözaltına alınmasının ardından meydana gelebilecek sokak olaylarının önüne geçebilmek için ülkede taşınabilir bilgi iletişimi kesildi.

İletişim Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, sosyal medyada asayişi bozacak nefret mesajları ve olası sokak eylemlerinin önüne geçilmesi amacıyla taşınabilir verilerin süresiz olarak kapatıldığı duyuruldu.

Öte yandan 28 Temmuz Cuma günü kendisini kayda almak isteyen jandarmanın cep telefonunu zorla aldığı için gözaltına alınan Sonko’nun bugün hakim karşısına çıkması bekleniyor.

Sonko, Twitter’dan yaptığı bir paylaşımla dün prestijiyle açlık grevine başladığını duyurdu ve tüm siyasi tutsakları da aynısını yapmaya çağırdı.

Sonko’ya yeni suçlamalar

Sonko, ifadesine göre, 28 Temmuz’da jandarmanın cep telefonuyla görüntü kaydettiğini iddia ettiği jandarmanın telefonunu 28 Temmuz’da evinin önünde zorla almasını ve görüntüleri silmesini istedi.

Jandarmanın görüntüleri silmemesi üzerine Sonko, telefonu evine götürdü. Bunun üzerine güvenlik güçleri Sonko’yu evine düzenlediği baskında gözaltına aldı.

Sonko, gözaltına alınmadan hemen önce yaptığı Twitter paylaşımlarıyla kamuoyuna bir davette bulundu.

Dakar Savcılığı da Sonko hakkında “isyan çıkarmak”, “devlet güvenliğini tehlikeye atmak”, “devlet otoritesine karşı komplo kurmak” ve “hırsızlık” da dahil olmak üzere bir dizi suçlamada bulundu.

2 yıl hapis

Muhalefet lideri ve Cumhurbaşkanı adayı Ousmane Sonko, 2021’de kendisine yöneltilen tecavüz suçlamasından 1 Haziran’daki duruşmada aklanmıştı ancak gençleri suç işlemeye tahrik suçundan 2 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Kararı protesto eden Sonko taraftarları, gösterilere başladı ve olaylarda 16 kişi hayatını kaybetti.

Muhalefet lideri, 3 Şubat 2021’de Dakar’da “Tatlı Güzel” bir salon çalışanına tecavüz etmekle suçlanmış, olaylarda 14 kişi hayatını kaybetmişti.

Sonko, tecavüze mahkum olsaydı seçimlerde cumhurbaşkanlığına aday olmayacaktı. Mahkûmiyetinin üzerinden yaklaşık 2 ay geçmesine rağmen verilen cezanın Sonko’nun adaylığına engel olup olmayacağı henüz netlik kazanmadı.

Karara rağmen tutuklanmayan Sonko, 1 Haziran-24 Temmuz tarihleri ​​arasında Dakar’ın Cite Keur Gorgui semtindeki evinde polis kordonu altında tutuldu.

24 Temmuz sabahı evinin önündeki güvenlik önlemleri kaldırıldı ancak Sonko tutuklanmadı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu